Vi hedrer de sterke og drivkraftige kvinner i Nord-Troms. Hipp hipp!

Madam Lyng , Ovidia Fredrikke Lyng levde og virket på Havnnes, Uløya, en stor del av sitt liv. Hun var en av de siste føydalherrer i Norge. Hun ble enke etter den siste propertiæren på Skjervøygodset. Godset kom i hans slekt etter den dansk-norske kongen fikk økonomiske vanskeligheter og solgte jord og innbyggere til en handelsmann. Madam Lyng hadde et dramatisk livsløp. Tidlig på 1800-tallet flyttet hun fra Rotsund gård til Havnnes, der hun bodde sammen med sin andre ektemann, Thomas Andreas Lyng. De dreiv godset og gården sammen. Hun og ektemannen var to begavete og sterke personer, veldig likestilt etter datidens standard. De levde i stor rikdom, godset omfattet det meste av Nord-Troms. Men hun og mannen hadde en sterk sosial samvittighet og tok ansvar for de mange som måtte klare seg i ytterste fattigdom. Ovidia Fredrikke Lyng opplevde likevel ufattelig sorg. Hun mistet alle de barna hun selv fikk under eller like etter fødselen og hun ble enke to ganger. Historien sier at hun tok 32 fosterbarn til seg.

Siden har mange sterke kvinner gjort en forskjell.

Margit Hansen Krone, politiker, ildsjel og en handlingens kvinne som jobbet hardt for å få god tilbud til innbyggerne i kommunen. Stortingspolitiker som har vært drivkraften bak mange betydningsfulle skatter i Nordreisa; Nordreisas første park, trekanten, Nordreisa videregående skole, Sappen leirskole og mye mye mer. Hun er ennå engasjert i samfunnsspørsmål og driver fortsatt frem flotte prosjekter.

Bente Immerslund, forfatter, var med på å bringe frem finsk stolthet i Nordreisa med bøkene finske stedsnavn og finske personnavn.

Kari Digre, forfatter, historiker, utdannet seg til historiker i voksen alder og har gjennom sitt virke båret frem mang en skatt for vår oppmerksomhet.

Stor del av Nordreisas handel ledes av for det meste sterke kvinner.

Wenche Bergmo, Nordreisa var den første kvinnelige rådmann i Nord-Troms. Siden har det kommet til mange rådKVINNER; Liv Smith, Cissel Samuelsen, Christin Andersen, Anne Marie Gaino og Ellen Beate Jensen Lundberg.

Eva Borkenhagen var den første kvinnelige ordføreren i Nord Troms. 

Else Karin Sandbakken, har tegnet Kvænangsbunaden. Åshild Olsen, pådriver og ildsjel for Reisadrakten.

Ragnhild Enoksen journalist har samlet materiale og retegnet sjøsamisk kofte, Kvænangskoften. 

Og mange mange fler! Stå på damer!