Bakgrunnen for forslaget er søknad fra Bakkeby/Langslett elgvald om utvidet elgjakt i 14 dager for sitt vald. Dette begrunnes med at det i store deler av den ordinære jakttida er det reintrekk i området som skremmer vekk elgen. De har erfaringer for at når reintrekket er over, så kommer elgen tilbake til valdet.
I Forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun for jaktsesongene fra 1. april 2002 til og med 31. mars 2007, ligger den en åpning for at kommunen gjennom en forskrift kan utvide jakttiden for elg med inntil 14 dager. I § 3 2.ledd heter det

§ 3. Delegering av myndighet
Følgende myndighet til å fastsette forskrift er delegert til kommunen:
Utvide jakttiden for elg og hjort med inntil 14 sammenhengende dager i perioden fra jaktavslutning og fram til og med 23. desember når særlige bestandsmessige behov foreligger. Kommunen kan også av hensyn til andre brukere innskrenke jakttiden som for eksempel utsette starttidspunkt, framskyve avslutningstidspunkt og innføre opphold i jakta. Dette kan gjelde hele eller deler av kommunen.

I sak til driftsutvalget, ble det gjort følgende vurdering:
Kommunen har her myndighet til å fastsette en forskrift som utvider jakttida med 14 dager hvis det foreligger særlige bestandsmessige behov. I samtale med Fylkesmannens miljøvernavdeling, er denne åpningen i hovedsak ment når elgbestanden er for stor og det er spesielle forhold som gjør det vanskelig å få tatt ut rett antall dyr.

Situasjonen for Bakkebyvaldet er ikke at det er for mye dyr. De har ikke klart å ta ut kvota de siste åra. Dette kan delvis skyldes rein i området, men jeg tror ikke det bare skyldes det. Det er en noe svakere tetthet i dette området, sammenlignet med for eks Rotsundelv og Spåkenesområdet. Når dette er sagt er det nok også slik at problematikken rundt flytting av rein ikke er tenkt på ved fastsetting av denne sentrale forskriften. Det talet for at en kan legge lokale forhold til grunn og lage en ny forskrift.

Området har i år også fått to nye vald på yttersiden; Ytre Bakkeby og Hamneidet elgvald. Vi mener det blir riktig at disse to valdene også tas med hvis en lager en ny forskrift.

Forslag til forskrift:

Utvidet adgang til elgjakt i Nordreisa kommune
Fastsatt av Nordreisa kommune XX oktober 2006 med hjemmel i lov 29. mai 1981 nr. 38 om viltet § 16, § 17 og § 18 og forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun for jaktsesongene fra 1. april 2002 til og med 31. mars 2007, § 3 2.ledd

I
For valdene Bakkeby/Langslett, Ytre Bakkeby og Hamneidet er det adgang til utvidet elgjakt med 14 dager i perioden 1. november til 14. november.

Frist for kommentarer og merknader: 27. september 2006. Dette sendes til Nordreisa kommune, boks 174, 9156 Storslett eller på e-post til postmottak@nordreisa.kommune.no.