Åpne vindu mot øst og vest fra Reisadalen, Kvænangen og Kåfjord vil det bli fra 8. til 12. mai i Nordreisa. Ca 60 deltakere fra Finland, Skottland, Sverige og Norge i de samarbeidende prosjekter i NorWat-programmet møtes til feltarbeid og fagtreff med utgangspunkt i mål og tiltak i Prosjekt Reisavassdraget.

Det har vært kjempeinteresse fra deltakerlandene for Norgesbesøket til Nord-Troms, bl.a. etter en forhåndssondering senhøstes 2005. Kom igjen til våren, sa vi, og dermed la hele NorWat om sitt program, og ekstrabetaler en god del av våre vertskapskostnader! Slik kan forhåpentlig ytterligere varige kontakter knyttes, i turisme, naturforvalning og kultur. 

Fokus er restaurering av elveleier og fiskens livsgrunnlag, god landskapsplanlegging ved vassdrag og elvebredder og ikke minst miljøundervisning og formidling av vannkvaliteter. 

Verdensberømte elver trekkes mot Reisa 
Den verdenskjente lakseelva River Spey med sitt Fishery Board og Scottish Highland Council er rådgivende og samarbeidende instanser fra Skottland. Tiltaket med tradisjonsklekkeriet i Kjelderen har vakt oppmerksomhet der. Skottene stiller bl.a. med fiskeribiolog Bob Laughton, forankret både i sitt ”Fish to school”-program og i klekkeriet ved River Spey, med noe av samme problemstilling som i Reisa. 

Fagfolk og grunneiere ved den berømte vernede elva Vindelelven og kommunene omkring samarbeider med oss i vassdragsrestaurering og planlegging ved vassdrag, samt i skoleprosjektene. 

Nord-Troms kontaktet fra Sverige og Finland for deltakelse 
NorWat, som står for helhetlig planlegging ved nordiske vassdrag, er del av interregprogrammet ”Northern Peripehery”. Det ble i Norge omsøkt etter kontakt hit fra Sverige og Finnland omsøkt som fortsettelse og overlapping med prosjekt Reisavassdragets siste år, og Norge skaffet ca 1 mill kroner til prosjektet fra Interreg og 1 mill fra egeninsats; RUP-midlene mv. NorWat går til høsten 2007, og tiltaksplanen for Reisa fortsetter etter planen sin tiltraksrekke innen NorWat og videre. I Reisa er nå Styggøya, Rognli og Rognmo mfl. prioriterte tiltak i forbygningsjusteringene. 

Dalafolkets tradisjoner 
I
det seminaret åpner er det blitt klart at Riksantikvaren går inn med fagråd og noe midler til kulturlandskapstiltak ved Reisa knyttet til tjærebrennertradisjonene, der Reisadalen og Nord-Troms er unik i Norge. Etter norsk tripp til Saarijarvi ved Jyvaskyla i fjor høst, er innledet samarbeid med Finland for å høste erfaringer av tretjærebedrifter som moderne arbeidsplasser og som del av tradisjonsturisme og båtkultur. 

Arne Nilsen Bjørkli deltar med andre i Reisadal en i samarbeid med NorWat og Nord-Troms Museum i å få fram i detalj framgangsmåtene i milebrenningene og i bevaring av denne kunnskapen. 

Nord-Troms-skoler deltar
Storslett skole ved Ottar Remmen, Sappen leirskole, Trollvik /Olderdalen Skole og Kvænangen skole, foruten Nord-Troms regionbibliotek og Nordreisa videregående deltar i formidlingsdelene, der prosjektet har støttet elevenes miljøundersøkelser ved vassdrag og annen miljøinformasjon.
Slik kan kombinasjon av kunnskapsutveksling og midler internasjonalt, lokalt og nasjonalt sette ny fokus på elveoppgavene. I Nordreisa er prosjektbasene under feltarbeid og møter Halti og Sørkjosen hotell, foruten Sappen leirskole, der et 30 tall elever fra Sverige og Finland skal bo.

Fra kulp til kulp og post til post
Programmet omfatter besøk ved elvetiltakene i Kildal og Reisa, laksegårder i Reisadalen, bl.a. Rognmo, videre Gammetunet og Halti som naturorienterte virksomheter, fagutveksling mellom NVE og deltakerlandene i måter å forbedre elvene på. Områder der elv møter hav og indre fjorder har vakt spesiell interesse, og Reisadeltaet og Sørstraumen er poster på programmet.

Senere i 2006 og 2007 skal arbeidsgruppene i NorWat Norge til lignende fagutveksling i Sverige, Finland og Skottland.

Vi legger ved program og skoleprogram. På norsk side er det tre parallelle arbeidsgrupper 2005-07 med kontaktpersonene Steinar Salo (Fylkesmannens landbruksavdeling, arealer ved elv), Dag Funderud/Halvard Strand,NVE (Elverestaurering) og Ottar Remmen (miljøundervisning). Disse gruppene har sine motsvarende i de andre 3 landene.
Prosjektet, som nå er midtveid, vil munne ut i;
- utførte sammenlignbare praktiske tiltak innenfor elverestaurering og kulturlandskap
- utført felles manual for bedre vassdragsplanlegging i nord
- utførte skoleprogrammer og formidlingstiltak
- nettverksbygging og veier til videreføring av lignende internasjonalt samarbeid i nord.

Koordinator av Norsk del er Øystein Dalland, og koordinator for hovedpartner Finland er Ari Rusila, Universitetet i Jyvaskyla, Institutt for naturressurser.

5.5-06
For nærmere kontakt;
Kulturlandskap / elvenære arealer: Steinar Salo, (tlf.77767513)
Elverestaurering: Dag Funderud (77770763)/Øystein Dalland(97665740)
Skoleprogrammet: Ottar Remmen (77770100)
Norwatkoord. 97665740

Program
Skoleprogram