For å gjøre en enda bedre jobb, blant annet med oppfølging av sykemeldte, undertegnet Nordreisa kommune sommeren 2003 samarbeidsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv med Trygdeetatens Arbeidslivssenter (IA-avtalen)

 

IA-avtalens mål er å:

·        redusere sykefraværet

·        tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne (yrkeshemmede arbeidstakere, arbeidstakere på attføringstiltak, reaktivisere uføretrygdede) enn i dag.

·        øke den reelle pensjonsalder (dvs. den gjennomsnittlige avgangsalderen fra arbeidslivet).

 

Ansvaret for å nå disse målene er fordelt på tre parter: Arbeidsgiver, arbeidstaker og trygdeetaten. I tillegg har legene en viktig rolle i dette arbeidet. Legens vurdering av en persons funksjonsevne vil være med på å danne grunnlag for dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker vedrørende aktuelle tiltak på arbeidsplassen.

 

Behandlende leges hovedoppgaver i denne sammenhengen vil være å:

·        vurdere om arbeidstaker kan være på jobb eller ikke

·        motivere og gi arbeidstaker trygghet til aktivitet

·        understøtte dialogen og prosessen omkring funksjonsvurderingen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker

 

Som nevnt har IA-avtalen tre hovedmål. Det er målet om å få ned sykefraværet som har fått størst oppmerksomhet, både fra politisk- og mediehold. Det kan virke som om også vi har konsentrert oss mest om dette. Men en følge av å få ned sykefraværet, er å legge enda mer energi i arbeidet med å finne høvelig arbeid for ansatte med redusert funksjonsevne.

 

Til tross for at Nordreisa kommune skrev under IA-avtalen sommeren –03, fortsatte sykefraværet å øke utover i 2003 og de to første kvartalene i 2004. Desto mer gledelig var det å få tallene for 3. kvartal på bordet. 8 % sykefravær er det laveste kvartalsvise fraværet sida 1. kvartal 2000! 

 

Vi tror vi sammen med de ansatte, tillitsvalgte og trygdeetaten nå har greid å snu trenden, slik at sykefraværet ikke lenger bare øker. Nordreisa kommune vil benytte anledninga til å takke partene for det gode samarbeidet vi etter hvert har fått til. Dette er noe vi ønsker å bygge videre i tida som kommer, og ser derfor fram til fortsatt samarbeid i 2005!