Etterutdanningsutvalget for bønder i Troms sin begrunnelse for å tildele Odd-Erik Hansen Såmannsprisen er:
 
”I tillegg til kurs og faglige aktiviteter inn tradisjonelle landbruksfag, har han tatt initiativ til og arrangert kurs rettet mot kvinner, ungdom, bygdekultur mm. Med sin utadrettede innstilling og gode humør er Odd-Erik en god ambassadør for landbruksnæringa”.
 
Utdelingen foregår på det årlige, godt besøkte arrangementet ”Forum for kompetanseutvikling” som finner sted på Haraldvollen onsdag 23. november. Odd-Erik Hansen har dessverre ikke anledning til å være til stede på Haraldvollen. Overrekkelsen vil derfor finne sted litt seinere.
 
I statuttene for prisen heter det at tildelingen gjøres ut fra ei helhetsvurdering der det skal legges vekt på at kandidaten(e) har vært sentral i å organisere og legge til rette for kompetanseutvikling, og motivert til og gjennomført kompetanseutviklende tiltak – lokalt, regionalt eller nasjonalt. Initiativ, kreativitet og nytenking skal vektlegges. Kandidaten skal være en god ambassadør for landbruket, være utadrettet og tilkjennegi ei positiv holdning til yrket og næringa. Kandidaturet styrkes av god drift, bærekraftig ressursutnyttelse og sunn økonomi på eget bruk.
 
Såmannsprisen ble innstiftet i 2003. tidligere vinnere er: Gunnar Eiletsen, Tromsø og Åse og Arild Kulseng-Hansen, Harstad.