Vårt oppdrag er å tale barn og unges sak når og hvor det er behov. Vi ønsker dessuten å bidra til at barn og unge blir hørt direkte i saker som angår dem.

Hva er en talsperson?
Det offentlige har plikt til å lytte til brukerne og deres behov. Dette gjelder også barn og unge. En av Voksne for Barns (VfB) viktigste oppgaver er å tale barn og unges sak der og når det er behov. VfB har gjennom ARENA-programmet etablert ett nettverk av talspersoner som bidrar til å sette fokus på barn og unges behov og ønsker. Talspersonene skal sikre økt og reell brukermedvirkning enten på vegne av barn og unge, eller ved å legge til rette for at barn og unge høres direkte.

I denne anledning ser vi etter personer som ønsker å gjøre en frivillig innsats som talsperson for barn og unges psykiske helse.

Voksne for Barns talspersoner er representert i blant annet i helseforetakenes brukerråd/-utvalg, i kommunale arbeidsgrupper når plan for barn og unges psykiske helse skal utarbeides, og i arbeidsgrupper på lokalt, regionalt og sentralt plan. Som talsperson kan du også gjøre et viktig lokalt arbeid ved å være et talerør for barn og unges behov i forhold til oppvekstvilkår og psykisk helse.

Hvem kan være talsperson?
Våre talspersoner er både unge, foreldre og pårørende. Vi trenger deg som forelder eller pårørende, eller som selv har erfaring fra for eksempel psykisk helsevern for barn og unge. Dine egne erfaringer som bruker av offentlige tjenester kan komme godt med i dette arbeidet.

Opplæring
Voksne for Barn jobber med å danne et landsomfattende nettverk av talspersoner. Du får opplæring og veiledning av Voksne for Barn dersom du ønsker å bli talsperson. Den grunnleggende opplæringen er obligatorisk og omfatter to opplæringssamlinger over to dager. Som talsperson forventes du også å delta på nettverkssamlinger. Første opplæringssamling for nye talspersoner er planlagt til 8.-9. desember 2006.

Opplæringen omfatter blant annet: 
- Rollen og oppgaven som talsperson 
- Barn og unges psykiske helse 
- Rettigheter og plikter 
- Metoder for medvirkning 
- Kommunikasjons- og presentasjonsteknikk

Oppdraget er frivillig og ulønnet, men alle utgifter dekkes. Graden og omfanget av engasjementet bestemmer den enkelte talsperson.

Vi trenger deg som forelder eller pårørende, eller som selv har erfaring fra for eksempel psykisk helsevern for barn og unge.

Du kan søke om å bli talsperson gjennom å skrive om deg selv og hvorfor du ønsker å bli talsperson. Vi ønsker å vite noe om din bakgrunn og hvilke interesseområder du har i forhold til barn og unges oppvekst og psykisk helse. Dessuten ønsker vi at du oppgir to referenter som vi kan kontakte. Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt.
Søknadsskjema finner du på www.vfb.no  

Send din søknad til Karin Källsmyr, programansvarlig, Voksne for Barn: karin@vfb.no eller ring: 23 10 06 13/91 14 16 85.

Har du spørsmål eller vil vite mer? Ta kontakt med Karin Källsmyr, Voksne for Barn.