Brannsjefen vil oppfordre Nordreisa kommunes innbyggere til å vise varsomhet og følge fyrverkerireglene ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Vi ønsker ikke at noen skal bli skadet p.g.a. uvettig bruk av fyrverkeri.

I de siste årene har det vært betydelig fokus på uvettig bruk av fyrverkeri nyttårsaften. Flere politidistrikt og brannvesen ønsker å innføre totalforbud. Nyttårsaften i fjor ble det det på landsbasis registrert 153 personskader i forbindelse med bruk av fyrverkeri.
En spørreundersøkelse som MMI har gjennomført, viser at sju av ti ønsker begrensninger i privat bruk av fyrverkeri, mens fire av ti ønsker totalforbud.

En arbeidsgruppe ved ledet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB) foreslår en rekke tiltak for å redusere antall skade og branner i forbindelse med nyttårsfeiringen. Forslaget er overlevert Justisdepartementet for politisk behanding. Forslaget vil bety strengere regler vedrørende handel med – og bruk av fyrverkeri. Men i år kan fyrverkeri brukes som tidligere.

En vil påminne alle om varsomhet og følge gjeldende regler for bruke av fyrverkeri.

Fyrverkerireglene
1. Forbered fyrverkerioppskytingen
Man bør i god tid finne et egnet sted og rigge til for avfyring, jfr. pkt. 4. Fyrverkeriet bør imidlertid ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter.

2. Les bruksanvisningen nøye før bruk
Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. For bruk av raketter og lignende er det 18 års aldersgrense. Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Det er 16 års aldersgrensegrense for bruk av stjerneskudd. Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
Det bør brukes et eget rør som rakettene skytes opp fra. Røret må stå støtt og kan for eksempel festes i bakken eller i en bøtte med sand. Eventuelt kan man bruke en stor bruskasse, men da bør man sette noen
fulle flasker i den slik at kassen får litt tyngde. Raketter skal ikke settes direkte ned i snøen eller bakken.

5. Bruk tennstav, sigarettglo eller lignende
Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner raketten direkte i stedet for lunta.

6. Sitt på huk, tenn lunten og gå unna
Etter at lunten er tent bør man umiddelbart vende ansiktet vekk og komme seg i betryggende avstand fra fyrverkeriet. For å redusere sjansen for at man skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet, bør man under opptenning bruke briller.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
Inne i selve fyrverkeriet er det en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Husk at
barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler.

9. Hold god avstand fra oppskytingen
Fyrverkeri inneholder eksplosiver. Blir man truffet av en rakett kan man få alvorlige skader og i verste fall omkomme. Ikke sikt på mennesker eller bygninger med raketter, men skyt rett opp i luften.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
I alkoholpåvirket tilstand reduserer vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker.

Lykke til og ha en fin nyttårsfeiring.