Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 29.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Fare for våte skred og skavlbrekk øker i takt med solen utover dagen. Unngå å eksponere deg i bratte, solvendte heng. Unngå fokksnø i nordvendt terreng.

Skredfarevurdering

Med solpåvirkning utover dagen vil snøen føles som sløsj i snøoverflaten. Når det skjer er det sannsynlig at det vil løsne våte skred av seg selv. Unngå bratte sørvendte heng med klipper og framstikkende steiner og sjekk alltid hva du har over og under deg. Husk også at skavler svekkes i solen. Unngå å eksponere deg for skavler både ovenfor og når du nærmere deg topper og rygger. I nordvendte leområder kan isolerte fokksnøflak bli påvirket av en skiløper. Skred blir små, men vær oppmerksom nær terrengfeller.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 28. april 2024

Snødekket i sørvendte, og etter hvert også i øst og vestvendte heng er preget av nattefrost og solpåvirkning i en lengre periode nå. Samtidig har det vært kjølig vind og lave temperaturer og dermed lite naturlig skredaktivitet. Smelteomvandling av snøen har i utgangspunktet en stabiliserende effekt. Vi venter mer våt løssnøskredaktivitet når temperaturene stiger. Fokksnøflak dannet tidligere i uken ligger på et avblåst "lappeteppe" av skare og gammel fokksnø og stedvis på kantkornet snø.

Vedvarende svakt lag av overflatenær kantkorn under isolerte fokksnøflak har visst avtagende skredaktivitet siden torsdag. Men faretegn og stabilitetstestresultater fra helgen viser at laget er fortsatt aktiv og kan produsere mindre skred.
Vedvarende svakt lag i forbindelse med skare vurderes som svært vanskelig å påvirke, men skred som eventuelt løsner kan bli store.

Minimer eksponeringstiden din i heng med skavler over deg og hold avstand til skavler på rygger og topper. Hold også avstand til glidesprekker.

Fjellvær

Søndag 28. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær. Mer skyet i grensetraktene.

Mandag 29. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær. Noe mer skyet i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS