Over halvparten av alle skredulykker på toppturer i Norge skjer i Troms, og i 2/3 av disse er utenlandske turister involvert. De forrige to sesongene var alle åtte som omkom på topptur i Troms utenlandske turister. Dette er en økende utfordring for fylket og landsdelen som ser en stadig vekst i reiselivet, og spesielt i målgruppen utenlandske topptur turister.

 

Politiet deltar i et prosjekt sammen med UiT/ Center for Avalanche Research and Education/UiT, Snøskredvarslene/NVE og representanter fra reiselivsnæringen med målsetting å redusere antall skredulykker i fjellene våre. Topptur-sesongen er i gang og gjennom prosjektet “Nullvisjon skredulykker” er det utarbeidet en rekke forebyggende tiltak som nå iverksettes.

Mandag 4.4.24 lanserte prosjektet disse tiltakene for å redusere antall snøskredulykker:

 

I appen er mange kjente skiturer lagt inn, kvalitetssjekket og skred-klassifisert. Det er tegnet inn den beste ruten opp og klassifisert turen i forhold til hvor krevende terreng den går i, fra enkelt til ekstremt skredterreng. Tilgang til appen får du enklest gjennom denne nettsiden: https://nordnorge.com/en/safer-ski-touring/

 

  • Guidemøte – Lyngenregionen, hver kveld kl. 1830

Alle sertifiserte guider som kommer til Lyngen, er invitert til å delta på digitalt kveldsmøte om snøskred og skiturer. Møtet vil holdes av en lokal guide hver kveld i hele mars og april. Formålet med møte er at alle guider kan få delt informasjon om skred og føre-forholdene, slik at de kan komme frem til de tryggeste og beste turene for den neste dagen. Den lokale guiden vil oppsummere møte i en observasjon som deles i varsom appen og på regobs.no.

https://nordnorge.com/en/online-guidemeetings/

 

  • Økt kvalitet på snøskredvarslene i regionen

Snøskredvarslingens øke antall observasjoner i Lyngen-området i perioden mars-april. Dette vil bedre kvaliteten på snøskredvarsel på Varsom.no, i tillegg til guide-møtene. Oppsummering fra daglige guidemøter legges på Varsom.no, på regionalt snøskredvarsel for Lyngen.

 

  • Bedre og mer målrettet informasjon

Nordnorsk Reiseliv har etablert en plattform for viktig informasjon til folk som skal på topptur i Norge (Safer Ski Touring). Både informasjon om Varsom.no, appen topptur.guide og guidemøte i Lyngen finnes her.

https://nordnorge.com/en/safer-ski-touring/