Æresprisen tildeles annet hvert år for innsats innenfor kultur, idrett og annen frivillig innsats. Prisen skal foruten å være en inspirasjon til videre innsats, også være kommunens uttrykk for anerkjennelse og honnør for den innsats som er vist. Prisen ble opprettet i 2003 og dette er ellevte gang prisen deles ut.

 

Prisen består av en pengesum på kr 10 000, et spesiallaget kunstverk av Johanne Marie Hansen-Krone, og et produkt av Hilde Marie Lund. Ærespriskomiteen er Oppvekst- og kulturutvalget.

 

Æresprisen 2023

 

Det kom inn flere gode forslag til æresprisen 2023. Komiteen vil understreke at det er foreslått kandidater som har lagt ned stor og langvarig frivillig innsats innafor mange områder i kommunen. Komiteens beslutning er:

 

Æresprisen 2023 tildeles Øystein Fredriksen som får prisen for sin innsats og sitt engasjement for kulturlivet i kommunen.

 

Øystein har hatt en langvarig og stor innsats innen formidling av sang og musikk. De ti siste årene har han stått i bresjen for å fremme kvenkulturen. Dette har medført økt fokus på revitalisering av den kvenske kulturen, som er en viktig del av identiteten til innbyggerne i Nordreisa.

 

Øystein er en drivkraft innenfor det frivillige musikklivet. Allerede som ungdom spilte han i korps og reiste rundt i Nord-Troms med band. I ti år var han en svært populær dirigent for sangkoret Mollis. Han har hatt flere samarbeid med andre musikere fra hele Nordkalotten. Øystein har hatt en tydelig rolle i landsbyspelet, både som skuespiller og musikalsk leder. Han blir omtalt som en stor kulturformidler i Nordreisa.

 

Øystein er en av flere nøkkelpersoner for revitaliseringen av lyngshesten. Han har bidratt med positiv omdømmebygging og skapt økt interesse for rasen. Dette har ført til at lyngshesten nå er en viktig identitetsmarkør for folk i regionen.

 

Nordreisa kommune ønsker å takke Øystein for innsatsen han har gjort til nå, både med musikk, den kvenske kulturen og for arbeidet med lyngshestrasen. Han er til stor inspirasjon og en god rollemodell for andre frivillige kulturutøvere.

 

Det er med stor glede å få overrekke Nordreisa kommunes Ærespris 2023 til Øystein Fredriksen.