Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Bruk hjelm når du sykler

Når du sykler uten hjelm er hodet spesielt utsatt. Bruk av sykkelhjelm kan utgjøre en stor forskjell i skadeomfanget dersom en ulykke først skulle skje.

Ordfører Lidvart Jakobsen på sykkel med hjelm

Ordfører Lidvart Jakobsen på sykkel med hjelm

Når du sykler uten hjelm er hodet spesielt utsatt. Bruk av sykkelhjelm kan utgjøre en stor forskjell i skadeomfanget dersom en ulykke først skulle skje.

En sykkelhjelm beskytter hodet i et ublidt møte med asfalten, og er en billig livsforsikring både på korte og lange sykkelturer.

Når du velger sykkelhjelm er det en del ting du bør passe på slik at du får den hjelmen som er best for deg.

Velg en hjelm som;

  • er godkjent (merket CE 1078).
  • sitter godt uten mange justeringer av størrelsen. Størrelsen på hjelmen bør passe godt til hodet. Det gir best beskyttelse ved et eventuelt støt.
  • ventilerer godt og føles behagelig. God ventilasjon gjør at hjelmen ikke blir så klam og varm. Det vil gi en bedre hjelmopplevelse.
  • har skarp farge eller refleks slik at du synes i trafikken. Det er ikke alltid like lett å se syklister i trafikkbildet. Dersom du velger skarpe farger også på hjelmen, vil flere bli oppmerksom på deg som syklist.

Når du har en sykkelhjelm som passer til ditt hode, er det også viktig å bruke den riktig slik at hjelmen gir deg den beskyttelsen den skal.

Riktig bruk av sykkelhjelm:

  • Plasser hjelmen slik at både panne og bakhode dekkes. Mange skyver hjelmen bakover slik at pannen er bar. Da vil ikke hjelmen gi deg den beskyttelsen du trenger. De fleste hodeskadene forekommer nemlig mot pannen.
  • Fest alltid remmen – den er stram nok når du får en finger mellom remmen og haken. Er remmen for løs kan hjelmen forskyve seg i fallet og ikke gi deg beskyttelse av den delen av hodet du trenger.
  • Kjøp ny hjelm hvis den gamle har fått et kraftig støt eller slag, og vær skeptisk til å overta en brukt hjelm - den kan ha fått usynlige skader og bør kastes.
  • Bruk alltid hjelm når du er ute og sykler, også på korte turer.

Les også om sykkelhjelm hos Trygg trafikk