Jernelva
Jernelva var tidligere en produktiv elv for sjøørret og sjørøye. Elven er i dag sterkt modifisert og blir beskrevet som fisketom. Naturrestaurering AS utformet derfor i 2023 en restaureringsplan for elva, der de foreslår en rekke tiltak som vil forbedre elvens økologiske tilstand.
Elven mangler struktur i form av store steiner, steingrupper og stokker. Det er med andre ord mangel på hulerom som gir sjul og leveområder for ungfisken.
Høsten 2024 ble det utført el-fiskeundersøkelser i elven av Nordreisa kommune i sammarbeid med NJFF-Troms. Det ble påvist røye, ørret, laks og skrubbe i elven. Tetthetene av ungfisk var lave, og indikerte svært dårlig økologisk tilstand.
Restaureringsplan:
Restaureringsplan for Jernelva, Nordreisa kommune
El-fiskeundersøkelser 2024:
![]() |
Kulvert under Spåkenesveien skaper vandringsbarriere for sjøørret og sjørøye som skal opp i elven for å gyte. |
Leirvågelva
I følge lokale var der før i tiden fisk i Leivågelva, som renner ut i Spåknesøra naturreservat i Nordreisa kommune. I dag blir det sagt at elven er fisketom.
Nordreisa kommune utførte i sammarbeid med NJFF-Troms derfor el-fiskeundersøkelser i elva høsten 2024. De ble påvist en skrubbe i elven nedenfor Spåkenesveien.
Det virker sannsynelig at fiskebestanden i elven har vært anadrom. Altså elven har vært gyte og oppvekstområde for sjørret og sjørøye. Da kulvert under Spåkenesveien ble montert, skapte denne en vandringsbarriere for gytefisken, noe som førte til at de egnede gyteområdene ovenfor E6 ikke lengre ble tilgjengelig for fisken. Nedenfor Spåkenesveien er det mye finsedimenter, som gjør at det ikke er egnede gyteområder.
Ved å montere terskler gjennom kulvert, og etablere en god satskulp nedenfor kulvert vil elven igjen kunne bli benyttet av sjøørret og sjørøye.
Rapport om el-fiske og vandringsbarrierer i Leirvågelva kan leses her: