Det er ingen tvil om at gode kostholdsvaner kan gi store helsegevinster, både nå og i framtiden. Ved å følge kostholdsrådene til Helsedirektoratet, gir du kroppen det påfyllet den trenger. Visste du at et variert kosthold kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes type 2 og til og med for tidlig død?
Helsedirektoratets anbefalinger:
• Spis 300-450 gram fisk per uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild
• Inkluder belgfrukter som bønner, linser og erter til middag minst en gang i uken
• Velg grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter som en del av minst to måltider hver dag
• Spis frukt, bær eller grønnsaker til alle måltider, gjerne også som mellommåltid. Spis minst fem til åtte porsjoner hver dag
• Spis 20-30 gram usaltede nøtter hver dag
• Begrens inntak av rødt kjøtt til 350 gram per uke, og vær forsiktig med bearbeidede kjøttprodukter
• Velg gjerne kylling, kalkun eller and fremfor rødt kjøtt
• Drikk vann når du er tørst, til måltider og ved fysisk aktivitet
• Begrens inntak av sukkerholdige drikker som brus, energidrikk og saft
• Reduser inntaket av godteri, sjokolade, snacks, chips, kjeks, is og andre søte produkter
• Alkoholinntaket bør være så lavt som mulig sett fra et helseperspektiv
Et sunt kosthold handler om balanse
Inkluder matvarer fra alle kategorier, men i ulike mengder – noe bør spises daglig, mens andre kun av og til.
Mat er mer enn bare drivstoff for kroppen – det er en viktig del av hverdagen, en kilde til glede og fellesskap. Mat er kultur, tradisjon, identitet og hygge.
Mat handler også om det å ta vare på helsen din og føle seg bra. Å spise næringsrikt gir deg energi, bedre helse og livsglede!
Begynn i dag med å ta gode og næringsrike valg. Start med å eksempelvis legge til frukt eller grønnsaker til et måltid. Hvilken frukt eller grønnsak velger du til frokosten i morgen?
Kilde og mer informasjon: Kostrådene - Helsenorge