I dag feirer vi friheten og hedrer veteranene. Det er en spesiell dag. Vi minnes og feirer frigjøringsdagen, dagen da Norge endelig kunne feire sin frihet etter å ha vært okkupert i fem lange år. Denne dagen er en påminnelse om hva som skjer når friheten blir tatt fra oss, og om hva som kan skje når vi står sammen for å kjempe for våre rettigheter.

I dag skal vi minnes alle de som ofret så mye for vår frihet. De som kjempet og døde i kampene, de som måtte leve med traumer og sorg resten av livet. Vi skal minnes alle de som kjempet for å gjenopprette Norges frihet og selvstendighet, og vi takker dem så mye for deres mot og innsats.

Frigjøringsdagen minner oss om at frihet er en verdi som vi må verne om og kjempe for hver eneste dag. Frihet betyr å kunne leve i et samfunn hvor man kan uttrykke seg fritt, hvor man har rettigheter og muligheter, og hvor man er beskyttet mot undertrykkelse og diskriminering. Vi må aldri ta denne friheten for gitt, men alltid være klar til å forsvare den når det trengs.

Vi må ta vare på vårt demokrati og våre friheter ved å være aktive borgere, ved å ta del i samfunnsdebatten og ved å stå opp for menneskerettigheter og verdier som alle fortjener å nyte godt av.

Frigjøringsdagen er også en dag fylt av glede og takknemlighet. Vi markerer frigjøringsdagen, dagen som symboliserer gleden over at Norge endelig ble befridd fra okkupasjonen under andre verdenskrig. Det er en dag som bringer frem smil, feiring og en følelse av lettelse. La oss dele gleden over vår frihet og takke hverandre for det sterke båndet vi har som samfunn. Men vi må nok minne hverandre på å verdsette disse verdiene.

Så la oss feire med glede og takknemlighet, samtidig som vi husker på dem som ofret alt for vår frihet. La oss aldri glemme deres innsats, og la oss leve våre liv på en måte som ærer deres minne.

Ordfører Hilde Nyvoll