Nordreisa kommunestyret vedtok i møte 7. mai følgende:

Vedtak:

  • Vedtaket gjøres med hjemmel i § 1 i Lov om flagging på kommunens offentlige bygninger.
  • Kommunestyret vedtar at det kan flagges med prideflagg ved rådhuset og andre kommunale bygg under Nord –Troms Pride 2020 og ved senere års arrangement.

 

Hva betyr pride-flagget

Pride-flagget symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Regnbueflagget er over 30 år, og har blitt et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBTIQ-personer (homofile, bifile, trans, interkjønn og queer-personer).

 

Symbol på frihet og fellesskap

Regnbueflagget ble brukt første gang i 1978 i San Francisco under byens Gay and Lesbian Freedom Day Parade. Det var Gilbert Baker, (født 1951, fra Kansas), som fikk ideen og tegnet flagget. Han laget to prototyper av flagget. Hans mål var å lage et symbol på frihet og fellesskap som kunne benyttes år etter år. Baker fikk mye hjelp av mange frivillige til å sy og male de første flaggene for hånd.

 

 

Flaggets farger

I starten hadde flagget åtte farger som symboliserte åtte ulike kvaliteter, men da rosa ikke lot seg trykke ble den tatt ut av praktiske hensyn. I november 1978 ble også fargen turkis fjernet fra flagget. Grunnen var at flagget skulle bli brukt som lange gatebannere og det ble mer praktisk med bare seks farger. Første gang flagget hadde seks farger var under den store sørgeparaden i anledning Harvey Milks tragiske død i november 1978. Siden da har flagget offisielt hatt seks farger.

 

Fargenes symbolikk

Fargene ligger horisontalt med rødt på topp, deretter oransje, gul, grønn, blå og lilla. 

Rød: livet
Orange: sunnhet
Gul: sollys
Grønn: natur
Blå: harmoni
Lilla: sjel
Pride.png