Den 1. desember går starten for årets JuleSPREK. Dette er adventstidens svar på den populære turkasse-trimmen som gjennomføres i sommerhalvåret. Mens Ut i NORD har turer høyt og lavt rundt, byr JuleSPREK først og fremst på nærmiljøturer tilpasset mørketiden. JuleSPREK frister med 12 turer i hver av de fire kommunene Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy. Adventstiden er spenning og hemmeligheter. Sånn er også desemberpakken fra Nord-Troms Friluftsråd. Hugo Tingvoll forteller at turene pakkes ut fire ganger i tiden fram til jul.

På tur i mørketiden

- Dette er vår litt spesielle adventskalender. Vi tilbyr et førjulstilbud som byr på fysisk aktivitet og mange naturopplevelser. Hver fredag slipper vi tre turer i våre fire medlemskommuner. Så kommer det tre nye turer de påfølgende fredagene, fram til de tre siste slippes den siste fredagen før julaften. På denne tiden av året kan det være ekstra viktig med en liten gulrot for å lokke barn og voksne ut på tur. Vi har tro på at JuleSPREK kan fungere på den måten. Desember kan være en utfordrende måned med mye mørke og dårlig føre. Samtidig vet vi at ingen måneder kan by på et så spennende lys som ukene nå før jul. Det er en av fordelene med å bo nordpå. Vi har også truger for dem som har lyst til å prøve, sier Tingvoll.

Spent på kåfjordingene

Det var i fjor Nord-Troms Friluftsråd gjennomførte JuleSPREK for første gang. Da var 107 personer med og gjennomførte totalt 808 turer i de fire kommunene. Hugo Tingvoll tipper en dobling i deltakelsen i år. Dette dersom trenden fra Ut i NORD skal fortsette. I fjor var befolkningen i Kåfjord, Nordreisa og Storslett stort sett like aktivt, mens Kvænangen hang litt etter.

- Vi har hatt en flott utvikling med Ut i NORD. Spesielt kåfjordingene har imponert i år. Det blir spennende å se om de fortsetter med å være like aktiv også i desember. Premien er først og fremst mange flotte turer, men vi lokker også med et flott sitteunderlag for alle som besøker minst fire av JuleSPREK-turene. Det er på vår nettside utinord.no turene vil bli presentert hver fredag. JuleSPREK varer fram til 5. januar, sier Hugo Tingvoll i Nord-Troms Friluftsråd.