Sannsynlig enterohemorrhagisk E.coli (EHEC) smitte i Nordreisa.

Et barn fra Nordreisa kommune ble fredag 20. september 2013 innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge og der det ble påvist diareassosiert Hemolytisk Uremisk Syndrom (HUS). Fylkeslegen har gjennom helgen og senest i dag 23. september vært i kontakt med UNN og Nordreisa kommune og fått informasjon om at barnet er stabilt og i bedring.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien. HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier (bakterien produserer såkalte toksiner). Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, saug, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr.

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom. I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn. Ved slike symptomer ber vi om at man tar kontakt med lege i Nordreisa.

Nordreisa kommune har besluttet å holde barnehagen, som barnet går i, stengt for å gjennomføre smittevask av kontaktpunkter. Samtidig vil Nordreisa kommune informere foreldre og ansatte om smitteverntiltak. Lokale, regionale og sentrale helsemyndigheter følger nøye med i utviklingen og vil iverksette tiltak ved behov.

Fra Folkehelseinstituttet meldes det at det har vært en øking av meldte tilfeller av enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC)-infeksjon i Norge den siste tiden, sammenlignet med resten av året. Lokale helsemyndigheter, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet følger opp tilfellene etter gjeldende rutiner for om mulig å avdekke eventuelle felles smittekilder.

 

Fylkeslegen i Troms                                                              Rådmann i Nordreisa kommune

Svein Steinert                                                                        Anne-Marie Gaino

 

Kontaktpersoner:

  • Fylkeslege i Troms Svein Steinert, telefon 913 64577
  • Ass.fylkeslege Knut-Ivar Berglund, telefon 940 50367
  • Rådmann Anne-Marie Gaino, tlf 400 34740
  • Ass rådmann Christin Andersen, tlf 995 20058