I "I mørket er alle ulver grå" reiser Varg Veum for første gang ut av landet – for å slåss mot norsk våpenindustri.

NTB 03.11.11
Sist oppdatert: 09.11.11

– Dette er jo den tiende Varg Veum-filmen, så jeg håper vi kan overraske publikum litt denne gangen. Vi har sendt Veum ut i den store verden, skrudd opp fortellertempoet og fylt på med mer action, sier regissør Alexander Eik.

Handlingen i "I mørket er alle ulver grå" starter i Afghanistan, hvor soldaten Even Nymark, spilt av Jon Øigarden, kommer i skade for å skyte en liten gutt.

Skjønt i Afghanistan er vi egentlig ikke, snarere i en ørken i Ungarn.

– De har bygget opp en afghansk landsby der, til bruk for filmteam. Og det passet jo oss veldig bra, siden mye av handlingen ellers i filmen foregår i Budapest, forteller Eik.


NORSKE KLASEVÅPEN

Historien i filmen "I mørket er alle ulver grå" er et godt stykke fra den i Gunnar Staalesens bok med samme navn. For der Staalesen satte fyr på en malingfabrikk og fikk Veum på sporet av uoppklarte kriminelle handlinger i Bergen under andre verdenskrig, sprenges her en norsk våpenfabrikk – noe som setter Veum på sporet av norsk produksjon av klasebomber i Ungarn.

– Jeg ville gjøre Varg mer samfunnsaktuell. Norge ratifiserte et internasjonalt forbud mot klasevåpen i 2008, noe som selvfølgelig skapte problemer for produsentene. Derfra var det lett å fabulere videre til en situasjon med norsk våpenindustri som del av en større internasjonal konspirasjon, sier Eik.

Varg Veum selv, altså Trond Espen Seim, synes det var forfriskende å komme seg ut av landet.

– Jeg tror det skaper en ekstra spenning å rykke Veum opp fra det trygge og kjente bergensmiljøet, og sende ham inn i eksplosjoner og skuddregn. Dessuten liker jeg at Veum i denne filmen trenger hjelp fra andre for å komme seg helskinnet ut av det, sier Seim, uten å røpe noe nærmere om hvilke utfordringer Veum står overfor.

ALLER SISTE FILM

Selv om "I mørket er alle ulver grå" bare er nummer ti av de i alt tolv Veum-filmene som skal produseres, var filmen den siste som ble spilt inn. Flere kjente skuespilleren fikk sneket seg med i siste runde.

– Det er moro å få være med i en Veum-film, de er tross alt en epoke i norsk film, sier Ane Dahl Torp, som spiller tøff yrkessoldat med uklar lojalitet.

– Jeg likte manuset godt. Det tar opp en problematikk jeg synes er veldig viktig, nemlig norsk våpenproduksjon, sier hun.

Ny i Veum-sammenheng er også Jonathan Espolin Johnsen, som spiller den store skurken i filmen.

– To dager før påske var jeg på audition, og to dager etter påske satt jeg på flyet til Budapest. Så det var på hengende håret at også jeg fikk bli en del av Veum-epoken, sier han.