Prosjektet
Totalt består prosjektet av to tunneler (Mettevolltunnelen og Kvænangsfjelltunnelen), vegutbygging på til sammen cirka 8 km og en bru på 15 meter over Suselva.

Virksomheten har fått tillatelse til utslipp fra midlertidig anleggsarbeider for Kvænangsfjelltunnelen, og søker nå om utslipp av renset tunneldrivevann fra midlertidig anleggsdrift i forbindelse med utbygging av Mettevolltunnelen, inkludert dagsoner på strekningen fra Oksfjordhamn til Sørstraumen. Utslipp fra Mettevolltunnelen skal gå til Oksfjordvatnet.

Vedlegg om Miljørisiko- og sårbarhetsvurderinga, konsekvensutredning naturmangfold og kartlegginger om Oksfjordvatnet danner grunnlaget for søknaden. Her beskrives de berørte områdene, hvilke miljøeffekter som kan forventes og hvilke tiltak som er planlagt for å holde miljøeffektene innenfor akseptable grenser.

Kart over hele anleggsarbeidet:

uAAAAAElFTkSuQmCC

Utslipp i anleggsfasen
Utslipp til vann
Tunnelvannet vil kunne inneholde partikler, nitrogen, høy pH, rester fra oljeprodukter, evt. tungmetaller og rensemidler fra anleggsmaskiner. Prosessvannet vil renses i lokale renseanlegg før utslipp.

Tiltaket vil berøre vannforekomstene Oksfjorden, Fiskelva, Oksfjordvatnet og flere bekker i vannforekomsten Oksfjordvassdraget bekkefelt.

Vi viser blant annet til miljørisikovurderinga, basisovervåking, kunnskapsgrunnlaget, kartlegging av Oksjordvatnet og prøvefiske i Oksfjordvatnet, som gir en nærmere beskrivelse av disse.


Støy og støv
Grenseverdier i støyretningslinjen T-1442/2016 skal legges til grunn for arbeider i anleggsfasen. Miljødirektoratets veileder for behandling av luftkvalitet i arealplanlegging, TA-1520/2012, skal legges til grunn for tiltak innenfor planområdet.

Naturmangfold
I rapporten Konsekvensutredning Naturmangfold utredes bl.a. miljøpåvirkninger. I rapporten er både påvirkninger og forslag til avbøtende tiltak beskrevet.

Søknad uten vedlegg ligger vedlagt. På grunn av stor filstørrelse er ikke vedleggene til søknaden vedlagt her. Søknadsdokumentene kan lastes ned fra nettsiden til Statsforvalteren her:
Søknad om utslipp fra Mettevolltunnelen | Statsforvalteren i Troms og Finnmark

 

Statsforvalteren ber om opplysninger om spesielle lokale forhold som dere mener mangler eller er utilstrekkelig
beskrevet i søknaden, og som det bør tas hensyn til ved avgjørelsen.

Uttalelser til høringen kan sendes til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Statens hus,
9815 Vadsø, eller på epost til sftfpost@statsforvalteren.no innen 22. november 2021.