Bakgrunn
Nordreisa har betydelige naturressurser i form av stein, grus og pukk. Anvendelsen av disse ressursene er av stor betydning for flere næringer i kommunen. Samtidig er er områdene disse ressursene hentes ut i fra også viktige for andre interessegrupper.
 
Transport av grus og pukkKommunen har derfor gjennom arbeidet med kommuneplanens arealdel lagt ut områder som benyttes eller kan benyttes til uttak av masser. Uttak av masser er i de fleste tilfeller et stort inngrep i terrenget. Konfliktpotensialet varierer med uttaksmengde og uttaksplass.

Kommunen ønsker at alle masseuttak over 50 m3/år reguleres før tiltaket starter slik at det blir satt grundige regler for drift og avslutning. Bestemmelsen er gitt i kommuneplanens arealdel, pkt. 5.1.1 For masseuttak under 50 m3/år kreves søknad om tillatelse etter plan og bygningsloven §93, pkt. i.
 
Krav om stans
Disse bestemmelsene er hjemlet i kommunens arealplan pkt. 5.1.1 og 7.1.1. Vi har derfor send ut en melding til entreprenører og grunneiere der vi ber om att uttak av masser fra masseuttak som ikke er godkjent stopper fra 1. mars 2004. Før nye uttak kan iverksettes skal områder med uttak over 50 m3 / år være regulert, og tillatelse skal være gitt for uttak under 50 m3 / år.
 
Godkjente uttak
I følge kommunens oversikt over planer og godkjenninger er følgende masseuttak godkjente:
  • Guolban grusuttak. Reguleringsplan med drifts og avslutnignsplan foreligger.
  • Elveskog, gnr.23, bnr. 2. Tillatelse etter pbl. §93 i er gitt for uttak av inntil 5000 m3
  • Tørfossmoen grusuttak. Regulerignsplan foreligger. Uttak forutsetter revisjon av drifts- og avslutningsplan før videre drift.
  • Galsomelen. Reguleringsplan foreligger. Uttak utenfor regulert planområde er ikke godkjent.
  • Hamneidet gnr. 86, bnr. 3. Uttaksplan for jord foreligger.

Vi tar forbehold om at det kan finnes godkjente masseuttak som ikke er med i oversikten. Dersom noen sitter inne med informasjon om slike masseuttak ber vi om at det gis tilbakemelding til kommunen, Teknisk avdeling ved avdelingsleder Roy Jørgensen eller byggesaksbehandler Pål Lyngstad.