Viktig informasjon om fyrverkeri

All bruk av fyrverkeri er regulert av bestemmelser og lover. Det er faktisk ikke slik at det er "fritt fram", selv på nyttårsaften. Det er din plikt som bruker å sjekke de lokale bestemmelsene som gjelder på det stedet der du bor. Opplysningene herunder kan kun brukes som en rettesnor. Er du i tvil, ta kontakt med brannvesenet.

  • I henhold til § 6-8 i forskrift om brannvern er det i utgangspunktet forbudt å bruke fyrverkeri uten spesiell tillatelse fra det lokale brannvesen.

  • I henhold til sedvanerett er det imidlertid tillatt å bruke fyrverkeri f.o.m. kl. 18:00, 31/12 og t.o.m. kl. 02:00, 1/1.

  • For større fyrverkeri i nærheten av tettbebyggelse eller andre brannfarlige omgivelser skal imidlertid ansvarshavende alltid sørge for å ha tillatelse, også nyttårsaften.

  • Politiet skal i henhold til § 5 i politivedtektene gi tillatelse til bruk av fyrverkeri i tettbygde strøk. Regelverket anbefaler også at brukere "velger oppskytningssted med tanke på å unngå uheldige virkninger på dyr og mennesker".

Dersom man ønsker å bruke fyrverkeri utenom tidsrommet spesifisert ovenfor må man sende en søknad til det lokale politi / brannvesen.

I vinterhalvåret er brannfaren relativt liten utendørs og det gis tillatelse i de fleste tilfeller. Det kan derimot ikke påregnes å få tillatelse til oppskyting av fyrverkeri i tiden 15. april – 15. september på grunn av brannfaren. Den som bruker fyrverkeri og andre pyrotekniske effekter plikter å bruke dette slik det er forutsatt og slik at det ikke gjør skade på personer eller omgivelser, jf. forskriften § 2-9, første og andre ledd.

Ulovlig bruk av fyrverkeri, vil bli fulgt opp av politi myndigheten, etter gjeldende lover

Husk at det er den som bruker fyrverkeriet som har ansvaret og kan bli erstatningspliktig dersom noe går galt.

GODT NYTT ÅR

Vennlig hilsen
Nils-Arnold Nilsen
Brannsjef
Tlf.: +47 960 97 750 / 77 77 88 47